Beograd

Beograd nocu i danju


Šta videti u Beogradu

Beograd - pobednik

Beogradska tvrdjava

Na uzvišenju iznad ušća Save u Dunav nalazi se Beogradska tvrđava, mesto iz kojeg se razvio današnji Beograd. Beogradsku tvrđavu čine Gornji i Donji grad.
Proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja 1979. godine.
Kuca Dimitrija Krsmanovica

Stara varoš


Najstarija gradska ambijentalna celina. Čini je prostor izmeću Kalemegdanskog parka (Pariske ulice), Karađorđeve ulice (do Brankovog mosta), Pop Lukine, Ivan Begove i Gračaničke ulice. U ovom delu grada, proglašenom za kulturno dobro, mogu se videti mnoge reprezentativne građevine, ali i obične stambene kuće izgrađene u prvoj polovini 19. veka, u periodu kada je grad počeo da se širi izvan zidina utvđenja.Ruski car


Ulica kneza Mihaila

Pešačka zona i trgovački centar grada.
Jedna od retkih ulica koja nije menjala naziv od 1870. godine, kada je prvi put imenovana.
Zakonom je zaštićena kao najstarija i najvrednija gradska ambijentalna celina.
Knez Mihailo - spomenik


Trg Republike

Glavni beogradski trg na kome je smešteno više značajnih objekata: Narodno pozirište, Narodni muzej, pozorište "Boško Buha", kao kao i spomenik knezu Mihailu Obrenoviću.

Stari i novi dvor


Trg Terazije i ulica kralja Milana

Trg Terazije predstavlja najstariji beogradski trg. Formiran je 1860. godine. Duž Terazija i ulice kralja Milana nalaze se mnoge reprezentativne gradjevine Beograda. Hotel Moskva, kuća Krsmanovića, Stari i Novi dvor (danas zgrade Skupštine grada i Predsedništva Srbije), zgrada oficirskog doma (danas SKC) kao i palata Beogradjanka.
Skadarlija

Skadarska ulica - Skadarlija

Već više od dva veka čuva boemski duh grada. Jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija.
Skadarlija je stari gradski ambijent koji spaja duh vremena Beograda od početka 18. veka do danas. U periodu 1717 - 1739. godine u ovom delu grada sagrađeni su prvi objekti. Početkom 19. veka postepeno se razvijalo naselje tadašnje beogradske periferije. Tu su otvarane kafane u kojima su se sastajali umetnici koji su i formirali boemski duh ove ulice koji traje sve do današnjih dana. Hram Svetog Save

Hram Svetog Save

Izgradnja hrama započeta je davne 1935. godine, po projektima Bogdana Nestorovića i Aleksandra Deroka. Radovi su zbog rata prekinuti 1941, a nastavljeni tek 1985. godine. Izgradnjom je rukovodio arhitekta Branko Pešić.


Muzej istorije

Muzej istorije Jugoslavije

Osnovan je 1996. godine odlukom Vlade Savezne Republike Jugoslavije.  Sastoji se od više celina koje čine: “Muzej 25. maj”, “Kuća cveća“, „Stari muzej“ i park u kojem se nalaze skulpture jugoslovenskih vajara XX veka.
Kuća cveća je mesto na kojem je sahranjen nekadašnji predsednik SFRJ, Josip Broz Tito. Nalazi se u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije.Gardos - Kula Sibinjanin Janka 
Zemun

Beogradska opština u kojoj živi oko 150.000 stanovnika. Nalazi se na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save. Značajan je kulturno-prosvetni centar.
Zemun je nekada bio zaseban grad, a u sastavu Beograda je od 1934. godine.

Novi Beograd

Novi Beograd

Nasipanje terena i stvaranje novog grada na levoj obali reke Save počelo je 1938. godine, a 1952. godine osnovana je opština Novi Beograd.
Danas je Novi Beograd naselje širokih bulevara, savremene arhitekture i lepih šetališta uz obalu reke Save. Novi Beograd je opština sa najviše zelenila u kojoj živi preko 200.000 stanovnika. 
Jezero

Ada Ciganlija

Ostrvo na Savi, površine od 800 hektara, koje se nalazi na četvrtom kilometru od ušća Save u Dunav. U stvari, popularna Ada bila je ostrvo sve do 1967. godine kada je spojeno sa kopnom, pomoću dve prevlake izgrađene na desnoj obali Save. Ovo povezivanje ostrva sa kopnom uslovilo je nastanak jezera dužine preko 4 km, širine oko 200 metara i dubine od 4 do 6 metara. Danas, jezero koriste beograđani i popularno ga nazivaju " Beogradsko more". Na  Adi se nalaze i brojni objekti za rekreaciju i zabavu, pa je Ada postala mesto koje rado posećuju kako domaći tako i strani posetioci.


Topcider

Park Topčider

Park Topčeder je nastao tridesetih godina 19. veka odlukom kneza Miloša da na ovom mestu izgradi svoj novi dvor - konak. Na površini od preko 10 hektara, u dolini Topčiderske reke, prostor oko konaka je osmišljen kao reprezentativan dvorski park, po ugledu na parkove evropskih rezidencija tog vremena.
Početkom 20. veka Topčeder postaje gradski park i omiljeno izletište beograđana sve do današnjih dana.
Avala

Oaza čistog vazduha i zelenila, zaštićeno prirodno dobro, nalazi se na samo desetak kilometara od centra grada. Ova niska planina (511 m) beograđanima pruža mogućnost rekreacije u prirodi, boravka u nekom od avalskih restorana ili posetu vidikovcu Avalskog tornja sa kojeg se pruža prelep pogled na Beograd i na severne delove Šumadije. 
Avalski TV toranj podignut je 1965. godine. Toranj, visine 195 metara, bio je najviša građevina tadašnje Jugoslavije, ali i jedan od simbola Beograda. Godine 1999. toranj je srušen prilikom NATO bombardovanja, ali je 2010. godine ponovo izgrađen na veliko zadovoljstvo beograđana. 
Beogradski hipodrom

Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine zemljište na Carevoj ćupriji ustupljeno je Dunavskom kolu jahača "Knez Mihailo", za održavanje "konjskih utakmica". Već 1921. godine na Carevoj ćupriji su održane prve galopske trke, a prve trke kasačkih konja održane su 1930. godine.
I danas se na istom mestu održavaju trke konja na zadovoljstvo ljubitelja ovog sporta.


Reka Sava - Beogradsko pristanište