Srbija


OTKRIJTE SRBIJU
* * *
Oplenac
U Topoli se nalazi muzejski kompleks posvećen Karađorđu Petroviću, osnivaču dinastije Karadjordjevića.
U neposrednoj blizini je Oplenac u kojem se nalaze muzej i crkva, zadužbina kralja Petra Karađorđevića.
Kako je ova regija poznata po vinogradarima i kvalitetnom vinu, degustacija vina u podrumima priozvođača, predstavlja deo turističke ponude ovog kraja.
* * *
Fruska gora, Sremski Karlovci
Novi Sad grad sa oko 350.000 stanovnika je drugi, po veličini, grad u Srbiji. Petrovaradinska tvrđava, oko koje  je Novi Sad i nastao, smeštena je na desnoj obali Dunava. Građena je izmedu 1692. i 1790. godine po modelu francuskog arhitekte Sebastijana Vobana i jedna je od najočuvanijih dunavskih tvrdjava.
Na 50-ak kilometara dužine Nacionalnog parka Fruška gora, smešteno je 16 pravoslavnih manastira od kojih je većina sagrađena u 15. i 16. veku.
Sremski Karlovci. Grad na obroncima Fruške gore, veoma značajan za srpsku istoriju kao centar kulture i prosvete. Sremski Karlovci sa okolinom predstavljaju jednu od značajnih vinskih regija Srbije.

* * *
Ljubicevske konjicke igre
Smederevo. Grad na Dunavu udaljen 50 kilometara od Beograda, prestonica Srbije u 15. veku.
Požarevac. Svake jeseni, u Požarevcu se održavaju Ljubičevske konjičke igre, jedna od najmasovnijih sportsko-turističkih manifestacija u ovom gradu.
Arheološko nalazište Viminacijum kraj Požarevca. Ostaci vojnog logora rimske legije iz 2. veka i glavnog grada rimske provincije Gornja Mezija.

* * *
Manastir Manasija, Resavska pecina
Manastir Manasija, zadužbina Despota Stefana Lazarevića iz prve polovine 15. veka.
Resavska pećina, najpoznatija pećina Srbije veoma bogata pećinskim nakitom, raspoređenim u više dvorana, galerija i kanala.
Vodopad Veliki buk. Nalazi se u blizini Despotovca i manastira Manasije.

* * *
Divcibare, Tara i Taorska vrela 
Divčibare. Visoravan na planini Maljen na nadmorskoj visini od 1000 metara. Idealno mesto za odmor u prirodi, kako zimi tako i po letnjim vrućinama.
Taorska vrela. U selu Donji Taor na Malom Povlenu, nalazi se vrelo reke Skrapež. Jedno je od najlepših vrela u zemlji. U dužini od nekoliko stotina metara voda izvire i u velikom padu pravi prelepe slapove.
Nacionalni park Tara. Tara je jedna je od najlepših planina Srbije i jedna od najočuvanijih prirodnih sredina. Ovde su stanište našli: medved, vuk, divokoza, suri orao, soko, veliki tetreb i mnoge druge retke i zakonom zaštićene vrste.


* * *
Ovčarsko – Kablarska klisura. Poznata je po meandrima reke Zapadne morave kao i po skupu manastira podignutim u 16. veku.
Sirogojno, muzej na otvorenom - Staro selo, predstavlja muzej narodnog graditeljstva iz 19. veka.
Šarganska osmica. Nekada redovna pruga uzanog koloseka koja je visinsku razliku od Mokre Gore do Šargan Vitasa, koja iznosi 300 metara, premostila 'osmicama' dužine 13,5 km. Pruga je obnovljena i danas predstavlja jednu od najatraktivnijih turistčkih železnica Evrope.
Drvengrad. U blizini Mokre Gore nalazi se i Drvengrad – grad poznatog režisera Emira Kusturice. Kuće koje čine ovaj grad su originalne stare seoske kuće koje su ovde prenete iz ovog kraja ili iz Bosne i Hercegovine.

* * *
Stara planina i Pirot
Stara planina. Jedna od najlepših i najočuvanijih planina Srbije. Na severnom delu ove planine je izgradjen centar zimskih sportova.
Pirot. Nalazi se na reci Nišavi u podnožju Stare planine. Pirot je grad specifične tradicije i kulture, čuven po ćilimima, grnčariji, kačkavalju i izvanredno očuvanoj okolini.
Kanjon Rosomačke reke. Ovaj fascinantan kanjon napravila je Rosomačka rečica, pritoka Visočice. Nalazi se u blizini Pirota u selu Slavinja.

* * *
Studenica, Uvac i Sopocani

Manastir Studenica. Na 11 kilomatara od Ušća na padinama planine Golije, nalazi se najznačajniji srpski manastir - Studenica. Podigao ga je Stefan Nemanja u 12. veku.
Ovaj manastir je UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.
Uvačko jezero. Jezero je formirano na nadmorskoj visini od 1000 m, a deo klisure je proglašen rezervatom prirode, zbog staništa retke ptičije vrste - beloglavog supa.
Manastir Sopoćani. Nalazi se na izvoru reke Raške. Još jedan u nizu manastira ovog kraja, čiji je ktitor neko od vladara iz loze Nemanjića. Kralj  Uroš je podigao ovaj manastir 1260. godine. Freske ovog manastira (13. vek) spadaju u najznačajnija dela ove vrste slikarstva. I ovaj manastir se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine Evrope.

* * *
Vrnjacka i Ribarska banja, Djavolja varos
Vrnjačka Banja. Najveća i najpoznatija banja u Srbiji. Nalazi se u podnožju planine Goč. 
Brojni izvori mineralnih, lekovitih voda povoljno utiču na saniranje različitih poremećaja organizma.
Ribarska Banja. Smeštena je pod severiistočnim padinama Jastrebca na nadmorskoj visini od 540 m. Još u prvoj polovini 19. veka otkriveno je da postojećih 6 izvora mineralne vode, temperature od 38 do 42 stepena, povoljno utiču na zdravlje ljudi, posebno na probleme sa kostima.
Đavolja Varoš. Na jugozapadnim padinama Radan planine nalazi se i ovaj prirodni fenomen. Naučnici ga zovu -  zemljane piramide, dok meštani imaju druge, mnogo maštovitije teorije o nastanku ovog čudnovatog mesta. Naći se u Đavoljoj Varoši u vreme zalaska sunca, predstavlja jedinstven i delom mističan doživljaj.

* * *
Sombor, Subotica i Kikinda
Sombor. Nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine između Apatina i Subotice.
Jedan je od najzelenijih gradova Evrope. Medjutim Sombor je i grad istorije i kulture. U njemu je Avram Mrazović, 1778. godine osnovao Normu - somborsku preparandiju (učiteljsku školu), koja je obrazovala narodne prosvetitelje. Jedan od predavača u ovoj školi je bio i Dositej Obradović.
Subotica. Nalazi se na severu Bačke uz granicu sa Mađarskom. Po veličini je drugi grad u Vojvodini, a takodje i industrijski, poljoprivredni i kulturni  centar severne Vojvodine. U neposrednoj blizini grada nalazi se i jezero Palić, površine 5,5 kvadratnih kilometara, sa zoološkim vrtom, sportskim terenima, stazama za šetnju.
Kikinda. Nalazi u severoistočnom Banatu.U Kikindi je pronadjen jedan od najočuvanijih fosilnih ostataka mamuta. Nalazi se u kikindskom Narodnom muzeju u predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.